Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim
            
Nie od dziś wiadomo, że sery fantastycznie łączą się z owocami, szczególnie tymi słodko-kwaśnymi. Dlatego na wielu degustacjach sera lub wina, gdzie podaje się sery, pojawiają się również np. winogrona. Oscypek fantastycznie komponuje się z żurawiną lub borówką, ale także kozi ser tworzy z nimi świetny duet.
Dzisiaj postanowiłam się przekonać jak smakuje kozi ser z suszoną żurawiną w chlebie na zakwasie. I okazało się, że pysznie, więc z chęcią się podzielę przepisem ![]()


Chleb z kozim serem i żurawiną na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min.
Porcje: 1
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
 - 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
 - 370 g mąki pszennej typ 650
 - 350 ml letniej wody
 - 50 g suszonej żurawiny
 - 50 g koziego sera
 - 1,5 łyżeczki soli
 
Instrukcja
- Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy suszoną żurawinę, pokrojony na kawałki ser, sól oraz aktywny zakwas.
 - Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 6 minutach ciasto zostawiamy w misie. Przykrywamy ją ściereczką/folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
 - Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy bochenek w kształcie koszyka wiklinowego. Sam koszyk podsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do niego ciasto, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
 - Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
 - Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta można dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką.
 - Wkładamy chleb do piekarnika, podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i ustawiamy 200 stopni.
 - Pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
 - Chleb podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
 
3.1.09