Chleb z kaszą jaglaną i słonecznikiem

Chleb z kaszą jaglaną i słonecznikiem

Zdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i słonecznikiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio oszalałam na punkcie kaszy jaglanej. Jem ją na śniadanie (w postaci jaglanki), na obiad (w postaci kaszotto), a czasem i na kolację. Jest przepyszna i bardzo zdrowa, więc nie mam specjalnie wyrzutów sumienia. Gdybym mogła, chciałabym spróbować przekonać do kaszy każdego. Małymi kroczkami więc spróbuję przekonać i was!

Chleb z kaszą to zawsze dobry pomysł. Kasza nadaje mu fajnej konsystencji i trzyma przyjemną wilgoć miąższu. Do mojego chleba na zakwasie z kaszą jaglaną dodaję jeszcze słonecznika, żeby przyjemnie chrupał. Ale prawdę mówiąc możecie dodać też inne ziarna, które akurat macie pod ręką.

Zachęcam do wypróbowania, bo przepis nie generuje konieczności poczynienia ogromnych nakładów pracy, a i tak jesteśmy przyjemnie wynagradzani:)

Chleb z kaszą jaglaną i słonecznikiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj składniki na ciasto właściwe.
  3. Zagnieć aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
  4. Zagniataj kilka minut i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia 20-centymetrowej foremki i przykryj ją materiałową szmatką.
  5. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny do wyrośnięcia.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij z formy i papieru i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów