Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie

Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że bakalie to wspaniały dodatek do chleba. Z suszonych owoców chyba najczęściej wykorzystuje się do tego rodzynki, suszone śliwki lub suszone morele. Uznałam, że skoro te ostatnie cudownie smakują w chrupiącym bochenku chleba, to będą też dobrze smakowały, jeśli będą świeże.

Mamy obecnie sezon na wakacyjne owoce, w tym morele, więc grzechem byłoby z nich nie korzystać. Na śniadanie miksuję je na owocowe koktajle, zjadam z owsianką lub kasza jaglaną. Postanowiłam sprawdzić czy kasza jaglana i morele to udane połączenie w chlebie i oba składniki przemyciłam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego smakowity bochenek chleba.

Zdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4-5 moreli
  • 280 ml letniej wody
  • łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • + łyżka masła/oliwy i łyżka otrębów/bułki tartej

Instrukcja
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy dokarmiony zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i miód.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele i dalej zagniatamy ciasto jeszcze 2-3 minuty.
  3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta i przykrywamy formę czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze raz 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów