Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie
Nie od dziś wiadomo, że bakalie to wspaniały dodatek do chleba. Z suszonych owoców chyba najczęściej wykorzystuje się do tego rodzynki, suszone śliwki lub suszone morele. Uznałam, że skoro te ostatnie cudownie smakują w chrupiącym bochenku chleba, to będą też dobrze smakowały, jeśli będą świeże.
Mamy obecnie sezon na wakacyjne owoce, w tym morele, więc grzechem byłoby z nich nie korzystać. Na śniadanie miksuję je na owocowe koktajle, zjadam z owsianką lub kasza jaglaną. Postanowiłam sprawdzić czy kasza jaglana i morele to udane połączenie w chlebie i oba składniki przemyciłam do ciasta na zakwasie. Wyszedł z tego smakowity bochenek chleba.
Chleb z kaszą jaglaną i morelami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego
- 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 4-5 moreli
- 280 ml letniej wody
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- + łyżka masła/oliwy i łyżka otrębów/bułki tartej
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy dokarmiony zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, sól i miód.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę morele i dalej zagniatamy ciasto jeszcze 2-3 minuty.
- Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą lub masłem i obsypujemy otrębami lub bułką tartą. Przekładamy do środka wyrobione ciasto. Zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta i przykrywamy formę czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy oliwą. Wkładamy formę z chlebem i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze raz 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.