Chleb z jabłkami i serkiem

Chleb z jabłkami i serkiem

Zdjęcie - Chleb z jabłkami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO.”
Zdjęcie - Chleb z jabłkami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z jabłkami i serkiem
Składniki:

forma do keksu o wym. 11x30cm

450g mąki pszennej typ 812 (dałam typ 650)
150g mąki pszennej typ 550
170ml mleka
250g chudego twarogu (u mnie serek śmietankowy)
6 łyżek oleju ( u mnie słonecznikowy)
1 jajko
1½ łyżeczki suszonych drożdży
1½ łyżeczki soli
80g obranych i startych jabłek
125g pokrojonych suszonych jabłek (pominęłam

Do misy miksera wlać mleko i olej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić chleb i piec 45 minut. Gdyby się zbyt intensywnie rumienił, można przykryć go kawałkiem foli aluminiowej lub zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Upieczony od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

Przepis dodaje do akcji „Sezon na jabłka 2”


Zdjęcie - Chleb z jabłkami i serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów