Chleb z gara (pszenno-żytni na zakwasie)

Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Bochenek chleba wyrasta w nim w klimacie sprzyjającym jego delikatności i chrupiącej skórce. Taki sposób pieczenia gwarantuje, że bochenek osiągnie odpowiedni kształt, będzie miał miękkie wnętrze i chrupiącą, popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku.
Garnek do pieczenia chleba musi być w całości wykonany z żeliwa, bez plastikowych elementów. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. Garnek nie wymaga specjalnych przygotowań, musi być tylko czysty i suchy w środku. Nie trzeba smarować go tłuszczem, czy obsypywać mąką. Ciasto włożone do rozgrzanego wcześniej, gorącego garnka na pewno się nie przyklei, a po upieczeniu bochenek wyjmujemy obracając garnek do góry nogami tzn dnem;) Wielbicielom domowego pieczywa polecam gorąco taką metodę pieczenia chleba.

Składniki:
Zakwas:
50 g startera zakwasu (jak przygotować zakwas?)
200 g mąki żytniej typ 2000
200 ml wody
Ciasto na chleb:
350 g zakwasu
200 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 1850
350 ml wody
10 g soli (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM:
Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do dużej miski, żeby później przygotować w niej resztę ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas, mieszamy, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy gdy ma napowietrzoną gąbczastą strukturę i lekko kwaśny zapach.
W DNIU PIECZENIA:
Odmierzamy 350 g zakwasu, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Do zakwasu dodajemy pozostałe składniki ciasta na chleb, mieszamy przez kilka minut drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto powinno być dość luźne. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 8-12 godzin.
Żeliwny garnek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika rozgrzany garnek, przekładamy do niego delikatnie ciasto, przykrywamy pokrywką i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, a następnie z garnka i odkładamy na kratkę do studzenia, aby odparował.


