Chleb z czarnymi oliwkami i rozmarynem na zakwasie pszennym

Wczorajsza deszczowa pogoda zainspirowała mnie do dokarmienia zakwasu na chleb. Tym razem postanowiłam od rana zabrać się za przygotowanie chrupiącego bochenka na zakwasie pszennym. Dzięki temu wypiek w smaku jest delikatniejszy od tego pieczonego na zakwasie żytnim.
Dla urozmaicenia smaku wybrałam dodatki w postaci czarnych oliwek i aromatycznych listków świeżego rozmarynu. Chleb poezja, polecam spróbować!
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego
- 70 g czarnych oliwek
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 300 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, posiekane listki świeżego rozmarynu i aktywny zakwas.
- Oliwki płuczemy na sicie zimną wodą, osuszamy i kroimy w plasterki. Dodajemy do składników z misie.
- Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, uderzamy je pięścią, aby odgazować. Ciasto chwilę wyrabiamy i formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do koszyka wiklinowego (można go wyłożyć ściereczką lub obsypać mąką). Koszyk przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejny 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
- Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy na blachę ciasto i nacinamy je ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut.
- Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy chleb w 200 stopniach przez 25-27 minut.
- Upieczony chleb przekładamy na kratkę i studzimy. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.