CHLEB WIELOZIARNISTY

Czas wrócić i nadrobić zaległości, a nazbierało się ich trochę. Dzisiaj przepis na chleb, który został upieczony w Wielkanocną Sobotę i pełnił rolę chlebka do święconki zarówno w naszym koszyczku jak i koszyczku naszych przyjaciół. Jego zalety - ekspresowe, bardzo proste wykonanie i niesamowity smak. Chleb był tak pyszny, że kilka dni potem znowu zagościł w naszym domu.
Pierwszy został wykonany według przepisu z Moich wypieków, drugi został lekko zmodyfikowany - w domu zabrakło otrębów. W tej drugiej wersji mąka pszenna w połowie została zastąpiona mąką orkiszową z pełnego przemiału i taki przepis podaję.
Chlebek z dużą ilością ziaren z mąką z pełnego przemiału ładnie zarumieniony w opiekaczu, polany dobrą oliwą i do tego lampka czerwonego, wytrawnego wina - kardiolodzy bijcie brawa...
Chleb wieloziarnisty- Laura
SKŁADNIKI:
Ciasto ponownie wyrobić lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni. Ja po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni.
Pierwszy został wykonany według przepisu z Moich wypieków, drugi został lekko zmodyfikowany - w domu zabrakło otrębów. W tej drugiej wersji mąka pszenna w połowie została zastąpiona mąką orkiszową z pełnego przemiału i taki przepis podaję.
Chlebek z dużą ilością ziaren z mąką z pełnego przemiału ładnie zarumieniony w opiekaczu, polany dobrą oliwą i do tego lampka czerwonego, wytrawnego wina - kardiolodzy bijcie brawa...

- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg i 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek łuskanego słonecznika
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 litr ciepłej wody
Ciasto ponownie wyrobić lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni. Ja po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni.