Chleb „szarlotka”
            
Dzisiaj Tłusty Czwartek! Ile zjedliście pączków? Ja już ledwo oddycham:)
Tłusty Czwartek jednak nie musi oznaczać zjadania pączka za pączkiem. Można sobie pozwolić na inne słodycze, które normalnie sobie odpuszczamy, na przykład szarlotkę. Albo lepiej- chleb szarlotkę!
Ten chleb piekę już któryś raz i jest przepyszny. Moją „szarlotkę” tworzę z pokrojonych w kostkę jabłek, mielonych migdałów, miodu i przede wszystkim cynamonu. Smakuje wyśmienicie, nawet z wytrawnymi dodatkami!
Chleb „szarlotka” Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 14 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
 - 150 g mąki pszennej
 - 1 łyżka zakwasu pszennego
 - 150 ml ciepłej wody
 - Ciasto właściwe:
 - cały zaczyn
 - 500 g mąki pszennej
 - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 130 g pokrojonego w kostkę jabłka
 - 50 g mielonych migdałów
 - 2 łyżeczki soli
 - 20 g miodu
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 225 ml ciepłej wody
 
- Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 h- 8 h.
 - Pomieszaj Wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody.
 - Powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i wlewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
 - Uformuj z ciasta kulę i ułóż w koszyku do wyrastania chleba, który wcześniej został wyłożony szmatka, a szmatka oprószona mąką.
 - Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
 - Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
 - Piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
 - Odstaw do ostygnięcia
 - Kromkę chleba możesz posmarować Smakowitą de Luxe