Chleb „szarlotka”

Chleb „szarlotka”

Zdjęcie - Chleb „szarlotka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj Tłusty Czwartek! Ile zjedliście pączków? Ja już ledwo oddycham:)

Tłusty Czwartek jednak nie musi oznaczać zjadania pączka za pączkiem. Można sobie pozwolić na inne słodycze, które normalnie sobie odpuszczamy, na przykład szarlotkę. Albo lepiej- chleb szarlotkę!

Ten chleb piekę już któryś raz i jest przepyszny. Moją „szarlotkę” tworzę z pokrojonych w kostkę jabłek, mielonych migdałów, miodu i przede wszystkim cynamonu. Smakuje wyśmienicie, nawet z wytrawnymi dodatkami!

Chleb „szarlotka” Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 14 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 150 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g pokrojonego w kostkę jabłka
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 225 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 h- 8 h.
  2. Pomieszaj Wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody.
  3. Powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i wlewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta kulę i ułóż w koszyku do wyrastania chleba, który wcześniej został wyłożony szmatka, a szmatka oprószona mąką.
  5. Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
  8. Odstaw do ostygnięcia
  9. Kromkę chleba możesz posmarować Smakowitą de Luxe

3.1.09

Kategorie przepisów