Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką

Kolejny szybki chleb z serii mieszanych łyżką. Niedawno pokazywałam Wam chleb wieloziarnisty mieszany łyżką – klik. Dzisiaj przepis na chlebek przygotowywany w ten sam sposób, ale składający się z mąki pszennej i płatków owsianych. To najszybszy chleb jaki robiłam, piekę go zawsze kiedy brak mi czasu na długie wyrastanie. Ma sprężysty miąższ, jest wilgotny i ma dobrze wypieczoną skórkę.

500 g mąki pszennej typ 450 lub 650
1 łyżeczka soli
6 łyżek płatków owsianych
450 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
- Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę, wymieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodać płatki owsiane, mąkę i sól, ponownie wymieszać łyżką do połącznia składników. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia (25 cm), wyrównać wilgotną dłonią, wierzch można posypać płatkami owsianymi. Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno wyrosnąć odrobinę ponad brzeg foremki. U mnie zajmuje to około 15 minut dlatego niedługo po przełożeniu ciasta do keksówki już rozgrzewam piekarnik. Chlebek piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć go z foremki, żeby skórka lepiej się dopiekła. Wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.