Chleb pszenny z cebulą

Pyszny, domowy chleb z dodatkiem smażonej cebuli. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje! Idealny na kanapki. Jest prosty w przygotowaniu, wyrabiamy go mikserem z końcówką haków więc na dobrą sprawę nawet nie ubrudzicie rąk! U mnie w domu znika błyskawicznie!

- Zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
- Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 450 lub 650
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
2 cebule
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut aż ładnie się zarumieni. Odstawić do wystygnięcia.
- Przygotować zaczyn : wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce, odstawić na 10-15 minut.
- Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, usmażoną cebulę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Po tym czasie przełożyć je do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać mokrą dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na około
20-30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegu foremki. Piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Na ostatnie 5 minut można wyciągnąć chleb z foremki, żeby lepiej przypiec boki. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.