Chleb pszenny razowy z dodatkiem orkiszu

Chleb pszenny razowy z dodatkiem  orkiszu

 Bardzo łatwy w przygotowaniu chlebek.  Szybki i zdrowy. W smaku delikatnie zbożowy, bardzo puszysty i delikatny. Świetnie zgra się zarówno ze słodkimi jak i ze słonymi dodatkami. Polecam zagonionym stęsknionym domowego pieczywa J

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z dodatkiem  orkiszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania:3- 3,5h

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 300g mąki pszennej
  • 200g ciemnego piwa
  • 140g wody
  • 1 i ½ łyżeczki drożdży instant
  • 1 i ½ łyżeczki soli morskiej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mieszamy ze sobą suche składniki.

2. Sól rozpuszczamy w wodzie.

3. Łączymy wodę z solą, z piwem i suchymi składnikami i wyrabiamy ciasto, będzie nieco klejące więc polecam zrobić to mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.

4. Gdy ciasto zacznie odchodzić do brzegów miski, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i umieszczamy go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej.

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z dodatkiem  orkiszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Foremkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1- 1,5h do wyrośnięcia.

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z dodatkiem  orkiszu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220st.

8. Wsuwamy chleb, wsypując 3-4 kostki lodu na dno piekarnika.

9. Pieczemy około 35minut.

10. Studzimy na kratce.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów