Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem

Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stali czytelnicy pewnie mogą się domyślić, że mam straszną słabość do zakwasu pszennego. Nie mogę przestać na nim piec! Wiem, że powinnam eksperymentować z różnymi metodami, ale po prostu nie mogę się powstrzymać. Tworzę więc różne połączenia smakowe, a za każdym razem wychodzi mi co raz bardziej pyszny, wilgotny bochenek, który cieszy nie tylko rodzinę, ale i przyjaciół, którym je rozdaję.

Zdjęcie - Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj postawiłam na mąkę pełnoziarnistą, aby osiągnąć idealny, lekkostrawny efekt. Jestem naprawdę bardzo zadowolona, bo chleb ma w sobie zarówno moje ulubione ziarna jak i oliwę i co najważniejsze, ani łyżeczki drożdży!

Mogłabym obiecać, że więcej nie będę eksperymentować z pszennym zakwasem, ale z pewnością nie dotrzymałabym przysięgi. Ostatnio mam prawdziwą obsesję!

Chleb pszenny pełnoziarnisty z kminkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 8 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Zagniataj ręką przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
  3. Natłuść i obsyp otrębami/ mąką z pełnego przemiału 20 centymetrową formę.
  4. Umieść ciasto w formie i uklep.
  5. Przykryj namoczoną i odsączoną w ciepłej wodzie szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin).
  6. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  8. Wyjmij ciasto z formy i ostudź.

3.1.09

Kategorie przepisów