Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z orzechami, to jeden z najpyszniejszych chlebków jakie jedliśmy.
Obłędny w smaku, jedyny w swoim rodzaju!:)
Pycha!
Chleb prosty, bezproblemowy w pieczeniu, z mocno wypieczoną, chrupiącą skórką i zwartym oraz wilgotnym miąższem.
Takie chleby lubimy najbardziej:)
Ponadto, chlebuś bardzo długo zachowuje swoją świeżość i nawet po 2-3 dniach smakuje jak prosto z piekarni.
Dzięki dodatkowi, mocno uprażonych orzechów włoskich i laskowych, wypiek nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
zaczyn
- 135g mąki żytniej
- 115ml wody
- 5 łyżek aktywnego, kilkudniowego zakwasu pszenno-żytniego ( u mnie 3 dniowy zakwas zrobiony z: 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki żytniej i 150ml wody)
chleb
- zaczyn
- 225g mąki pszennej wysoko glutenowej 450
- 100g mąki żytniej
- 200ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 10g drożdży
- 80g uprażonych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (na ok. 12 godzin).
Do zaczynu dodać mąkę żytnią, pszenną i drożdże.
Wodę wymieszać z solą i dolewać stopniowo podczas wyrabiania ciasta.
Ciasto wyrabiać ok. 3 minuty na najmniejszych obrotach miksera.
Na kolejne 3 minuty wyrabiania ciasta, zwiększyć obroty.
Orzechy posiekać, wrzucić na suchą patelnię i mocno uprażyć.
Im bardziej uprażone orzechy, tym bardziej aromatyczny wyjdzie nasz chleb.
Uprażone orzechy połączyć z ciastem.
Wyrobione ciasto, przełożyć do posypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Po upływie czasu, ciasto powtórnie zagnieść, uformować bochenek, włożyć do formy.
Zostawić do powtórnego wyrośnięcia, na kolejną godzinę.
Wyrośnięty bochenek, włożyć do zimnego piekarnika.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Temperaturę nastawić na 230C.
Chleb piec 40 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.