Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Prosty chleb pszenno-żytni na zakwasie. Ma wilgotny, sprężysty miąższ i chrupiącą skórkę. Jest wypieczony głównie z jasnej mąki pszennej i żytniej z niewielkim dodatkiem mąki razowej, dlatego nie jest tak ciężki jak chleby pieczone z większą ilością mąki razowej.

  Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Chleb pszenno-żytni na zakwasieSkładniki
  • Zaczyn :
  • 45 g zakwasu

  • 150 g mąki żytniej 2000

  • 135 ml letniej wody

  • Ciasto :
  • 260 g zaczynu

  • 300 g mąki pszennej 450-650

  • 100 g mąki pszennej 1850

  • 200 g mąki żytniej 720

  • 1 łyżeczka soli

  • 460 ml letniej wody

Przygotowanie
  • Dzień przed pieczeniem nastawić zaczyn na chleb : wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie w zaczynie powinny utworzyć się pęcherzyki powietrza i powinien mieć gąbczastą strukturę. Wówczas należy przygotować ciasto na chleb.
  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto (pozostałą część zaczynu dodać do zakwasu, który trzymasz w lodówce) i dokładnie wymieszać łyżką. Przykryć folią spożywczą i ponownie odstawić miskę w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Po tym czasie ciasto powinno podrosnąć i również mieć gąbczastą strukturę.
  • Wówczas keksówkę* o długości 30 cm wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać wilgotną dłonią, wierzch chleba powinien być mokry, wówczas należy posypać go ziarnami (można je lekko wklepać w ciasto) i odstawić na 3-4 godziny** do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu formy. Piec w temperaturze 220 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut warto wyciągnąć chleb z foremki, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Po upieczeniu wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.


    *Chleby żytnie na zakwasie najlepiej piec bez papieru do pieczenia, jedynie w foremce wysmarowanej olejem. Wówczas chleb będzie miał dobrze wypieczoną skórkę. Do takiego wypieku polecam zaopatrzyć się w foremkę z ceramiczną powłoką, bo foremki metalowe niestety wchodzą w reakcję z zakwasem i bardzo szybko rdzewieją.


    **Jest to orientacyjny czas wyrastania. Chleb powinien urosnąć do brzegu foremki. Kiedy zaczynałam piec chleby na zakwasie i mój zakwas był młody często zajmowało to około 4 godzin, teraz kiedy mój zakwas ma już kilka lat chleb wyrasta mi w 1 godzinę. Czas wyrastania zależy też od tego jak ciepło jest w pomieszczeniu, im cieplej tym szybciej chleb wyrośnie.

Kategorie przepisów