Chleb pszenno-żytni na zakwasie



/ przepis własny, składniki na 1 duży chleb/ - 450 g mąki pszennej typ 550 - 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 240 g zakwasu żytniego - 460 g ciepłej wody - 15 g świeżych drożdży - 1 łyżka (10 g) soli - 1 łyżeczka kminku dodatkowo: - 1 łyżka oleju - 30 g ziaren słonecznika (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami/ otrębami etc.) W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, wodę, drożdże, zakwas, kminek na jednolitą papkę. Masa będzie klejąca i raczej nie będzie dawała się swobodnie formować. Tak przygotowane ciasto chlebowe odstaw na ok. 2,5 h-do wyrośnięcia. Po tym czasie dużą keksówkę (moja miała wymiary 30 x 12 cm) wysmaruj olejem (przyda się do tego kuchenny pędzelek) i przełóż do niej chleb. Znów pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 h. Wyrośnięty posyp ziarnami słonecznika. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim chleb przez ok. 45 minut. Upieczony chleb popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuj zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego! Wskazówki: Zamiast 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej możesz użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ziarna słonecznika nie są niezastąpione, jeśli ich nie lubisz/ nie posiadasz itd. możesz spokojnie zastąpić je otrębami, innymi pestkami lub po prostu pominąć. Jeśli chodzi o kminek, to on także jest w tym przepisie opcjonalny. Aby wzbogacić nieco nutę smakową tego chleba możesz dodać do surowego ciasta pokrojone śliwki lub morele. Doskonale sprawdzą się też jagody goji czy łyżeczka miodu. Wszystko zależy od Twojego gustu i dostępnych składników.

______________________________♥____________________________