Chleb pomidorowy z oliwkami

Chleb pomidorowy z oliwkami

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To kolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)!  Nie powinna to być wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo sporej ilości mąki ciasto przykleiło mi się do ściereczki i musiałam je lekko odrywać a na koniec nie miałam wystarczająco ostrego narzędzia do nacinania…. dlatego chleb wygląda na lekko poszarpany :-( Oj dużo się jeszcze muszę nauczyć…. Nie udało mi się również kupić czarnego sezamu na czas i postanowiłam zrobić chleb bez dodatków…. ale, jak to u mnie, w ostatniej chwili dorzuciłam resztkę oliwek i trochę suszonych pomidorów. Powinnam dodać ich zdecydowanie więcej, bo dobrze smakowały w takim połączeniu. Sam chlebek jest pyszny i warto było się trochę pomęczyć ;)!

Bardzo jestem ciekawa chlebowych interpretacji tego przepisu w wykonaniu innych Piekących …:)!

Dziękuję Wam za wspólne pieczenie i pozdrawiam:)

Chleb pomidorowy z oliwkami

Zakwas:

  • 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 200 g wody,
  • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i odstawić na minimum 12 godzin.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto właściwe:

  • cały zaczyn, około 500 g,
  • 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki,
  • 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
  • 1 łyżka miodu,
  • sezam czarny w/g uznania, (u mnie oliwki i pomidory suszone )
  • sól morska, około 15 g,
  • dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.

1. Mieszamy zaczyn ze zmiksowanymi pomidorami, miodem i solą. Jeśli używamy sezamu to dodajemy go również.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Przesiewamy obie mąki i stopniowo dodajemy je mieszając do zaczynu.

3. Wyrabiamy ciasto ręcznie około 10-15 minut. Jeśli dodajemy oliwki i suszone pomidory to na tym etapie łączymy je z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. W czasie tych 3 godzin…

Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto na omączony blat, rozklepujemy i składamy jak na zdjęciach i ponownie wkładamy do miski.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po drugiej godzinie robimy identycznie.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po trzeciej godzinie formujemy podłużny bochenek lub okrągły (wychodzi ogromny, więc lepiej uformować dwa mniejsze)

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5. Przekładamy uformowany bochenek do omączonego koszyczka/koszyczków do wyrastania. (Ja włożyłam swój ogromny bochenek na ściereczkę obsypaną obficie mąką i włożyłam do glinianego naczynia) Zostawić przykryty bochenek do wyrośnięcia. U mnie około 5 godzin :-(

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Piekarnik z ciężką blachą/lub dużym kamieniem do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Na spód piekarnika wkładamy małą keksówkę z wrzącą wodą (lub na blachę-ale nie na kamień- można wrzucić kilka kostek lodu)

7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier do pieczenia wysypany kaszą manną.

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nacinamy i pieczemy 15 minut w 250 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy około 30 minut. Chleb jak jest upieczony to gdy pukamy w jego spód wydaje głuchy odgłos.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pomidorowy z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów