Chleb pomidorowo-twarogowy

Chleb pomidorowo-twarogowy

Zdjęcie - Chleb pomidorowo-twarogowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli pierwsze proste wypieki chleba macie już za sobą to w pewnym momencie poczujecie, że nadszedł czas na śmielsze kompozycje smaków.

Chleb daje nam naprawdę wiele możliwości, dzięki czemu za każdym razem można upiec go w innym sposób. Nie trzeba się więc ograniczać do powszedniego chleba pszennego, chleba żytniego i orkiszowego.

Dowodem na to może być pszenny chleb na bazie soku pomidorowego i twarogu :) Sok w tym przypadku barwi ciasto na piękny kolor pomidorowy, nadając mu jednocześnie pysznego smaku. Chudy twaróg wpływa za to na jego konsystencję i fakturę.

Chleb pomidorowo-twarogowy

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 g chudego twarogu
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 80 ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  1. Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i wlewamy ok. 50 ml letniej wody (o temperaturze 35-45 stopni). Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Sok pomidorowy podgrzewamy przez chwilę w rondelku. Na blat przesiewamy mąkę tworząc kopiec, robimy w niej zagłębienie w które wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn oraz 30 ml letniej wody. Ciasto zagniatamy i powoli dodajemy letni sok pomidorowy. Na koniec wgniatamy w ciasto twaróg, polewamy odrobiną oliwy i zagniatamy przez 7 minut. Misę obsypujemy mąką, wkładamy do niej kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Po godzinie wyciągamy ciasto z miski i formujemy owalny chleb. Blachę delikatnie natłuszczamy i kładziemy na niej chleb, który ponownie przykrywamy ściereczką. Zanosimy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W chlebie robimy na środku nacięcie o głębokości ok. centymetra i lekko obsypujemy mąką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 50 minut.

Kategorie przepisów