Chleb polski II - pszenno-żytni na zakwasie
            
                    Chleb się skończył...
Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.
Ten bochenek upiekłam kiedy M. był cały dzień w pracy, zdążyłam obfocić i w końcu mam dla Was jakiś nowy przepis na chleb, chociaż tych i tak już ponad 50 jest na blogu.
Zaczyn:
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.
Ciasto właściwe:
Przygotowanie:
Smacznego ;)
                
                Te słowa w tym roku słyszę bardzo często - zjadany w takim tempie, że nie nadążam za nimi z aparatem ;) Piszę w liczbie mnogiej, bo piekę od 4-6 chlebów na jeden raz, za każdym razem z 2-3 rodzaje - żeby dalej się uczyć, żeby urozmaicać, żeby pysznie zaskakiwać.
Ten bochenek upiekłam kiedy M. był cały dzień w pracy, zdążyłam obfocić i w końcu mam dla Was jakiś nowy przepis na chleb, chociaż tych i tak już ponad 50 jest na blogu.
Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)
 - 75g letniej wody
 - 75g jasnej mąki żytniej
 
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
 - 350g letniej wody
 - 400g mąki pszennej chlebowej100g mąki żytniej razowej
 - 10g soli morskiej
 - 1 łyżeczka oleju
 
Przygotowanie:
- zaczyn wymieszać z wodą, dodać resztę składników i miksować na średnim biegu ok.7-8 minut
 - ciasto będzie klejące, przełożyć je do posmarowanego olejem naczynia, przykryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić a około 2 godziny
 - po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat i krótko wyrobić, uformować bochenek przykryć ściereczką i zostawić na 15-20min
 - następnie ciasto delikatnie rozciągnąć i ponownie złożyć w bochenek, który umieścić w wyłożonym ściereczką i omączonym koszyku, przykryć do wyrastania na 1,5 - 2 godzin
 - rozgrzać piekarnik do 200 stopni i szybkim i zdecydowanych ruchem przełożyć chleb z formy na gorącą blachę
 - piec około 40-50minut, wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia
 
Smacznego ;)