Chleb podróżnika

Chleb podróżnika

Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb podróżnika

Chleb podróżnika to przepis, który z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników domowego pieczenia oraz tych, którzy poszukują przepisów na sycące i pożywne pieczywo. Wyróżnia się on nie tylko wyjątkowym smakiem i może stanowić alernatywę dla tradycyjnych kanapek na podróż. Może też być wspaniałą przekąską w trakcie szkoły czy pracy. Przygotowany na bazie mąki pszennej chlebowej z dodatkiem pasty Smakowita z ziołami i sera mozzarella, chleb podróżnika stanowi idealne połączenie tradycyjnego pieczywa z nowoczesnymi, smakowymi akcentami.

Składniki kluczem do smaku chleba podróżnika

Wybór składników ma kluczowe znaczenie dla ostatecznego smaku chleba. Do chleba dodałam ser mozzarella, aby dodać wilgoci i struktury, natomiast pasta Smakowita z ziołami wzbogaciła chleb o aromatyczne nuty ziół, czyniąc go nie tylko pożywnym, ale też niezwykle smakowitym. To pieczywo łączy w sobie wartości odżywcze i zostawia smak przygody na własnym języku. Pełen ziołowych akcentów chleb uzupełni codzienną dietę, może też wystąpić w roli prowiantu na podróże. Z podanych składników otrzymacie 2 bochenki średniej wielkości lub jeden duży.

Sekrety składników – moc natury zamknięta w bochenku

Podstawą chleba podróżnika jest mąka pszenna chlebowa, która nadaje mu sycący charakter i pełnię smaku. Sekretem tego wyjątkowego przepisu jest jednak pasta Smakowita z ziołami, która wzbogaca pieczywo o niepowtarzalny aromat leśnych ziół i delikatność, przypominając posiłki serwowane w plenerze. Dodatek tartego sera mozzarella sprawia, że chleb staje się wyjątkowo miękki i wilgotny, a jednocześnie zachowuje swoją strukturę i chrupkość skórki.

Jeśli chcecie upiec ten chleb, tak jak jak to zrobiłam – przyjrzyjcie się zdjęciom krok po kroku: jak podzielić ciasto i następnie zawijać bochenek. Warto to zrobić i zaskoczyć wszystkich takim chlebkiem w chlebie!

Więcej domowych chlebów z ziołami

Smakują Wam ziołowe wypieki? Spróbujcie tego chleba o rustykalnym charakterze! Smakuje i pachnie wspaniale! Polecam też chleb z ziołami na zakwasie. Kolejny prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy domowy chleb tostowy. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec!

Podziel się swoimi doświadczeniami z pieczenia

Czy upiekliście już chleb podróżnika, korzystając z mojego przepisu? A może macie własne wskazówki dotyczące pieczenia idealnego chleba? Zachęcam do zostawienia komentarza i podzielenia się swoimi doświadczeniami ze mną, jak i z innymi Czytelnikami. Wasze opinie i sugestie mogą być niezwykle cenne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym pieczeniem chleba.

 

 

Czas całkowity: 2 godz. 35 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 35 min.
Czas wypieku: 40 min.

Składniki na chleb podróżnika:

  1. drożdże suszone instant - 10 g
  2. woda - 500 ml
  3. mozzarella - 200 g
  4. pietruszka świeża - 40 g
  5. mąka pszenna chlebowa 750 - 700 g
  6. Smakowita pasta z ziaren fasoli z ziołami - 180 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. miska na ciasto na chleb
  3. koszyk do wyrastania chleba i ściereczka do przykrycia chleba
  4. nożyk do nacinania skórki chleba

 

Jak upiec chleb podróżnika?

1. Mąkę pszenną chlebową przesypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże oraz stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy miękkie ciasto i wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. W zależności od zawartości białka w mące oraz energii włożonej w zagniatanie - czas ten będzie się różnił.
2. Dobrze wyrobione na chleb podróżnika ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez około 45 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, a każdą z nich na kawałki o 2/3 i 1/3 wielkości. Większy kawałek rozpłaszczamy lub wałkujemy na prostokąt i smarujemy połową pasty Smakowita z ziaren fasoli z ziołami i rolujemy, formując podłużny bochenek. Podobnie postępujemy z drugą porcją. Na tym etapie można w taki sam sposób uformować jeden duży bochenek.
4. Mniejszą porcję wałkujemy na większy prostokąt. Uformowany bochenek chleba podróżnika obtaczamy w posiekanej pietruszce i mozzarelli. Chleb owijamy rozwałkowanym płatem ciasta.
5. Uformowany bochenek chleba podróżnika przekładamy do koszyka do wyrastania chleb i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 40 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C.
6. Chleb podróżnika wyrzucamy z koszyka i nacinamy ostrym nożem, wycinając wzory np. liści.
7. Chleb podróżnika pieczemy przez 15 min. w 250 stopniach C, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min. lub do momentu, aż osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia. Chleb podróżnika studzimy i kroimy dopiero po wystudzeniu.

Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb podróżnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów