Chleb pizzowy
Pizza łączy w sobie tyle pysznych smaków, że nie dziwię się, że stała się tak popularna praktycznie w każdym miejscu na świecie. Uwielbiam chrupiące drożdżowe ciasto w połączeniu z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Daje tyle możliwości do smakowitych eksperymentów.
Kiedyś zainspirowana tym włoskim przysmakiem zrobiłam mięciutkie bułeczki pizzowe, a dzisiaj wyjątkowy smak pizzy postanowiłam zamknąć w bochenku chleba. Dodatek koncentratu pomidorowego i typowego dla pizzy oregano idealnie łączy się z tradycyjnym smakiem chleba.
Chleb pizzowy
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego oregano
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, oregano i drożdże. Dodaj koncentrat i oliwę i rozpocznij zagniatanie ciasta.
- Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj aż ciasto uzyska luźną, jednolitą konsystencję.
- Zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
- Uformuj z ciasta kulę, wsadź ją do miski, oprósz mąką i przykryj miskę folią aluminiową.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, w celu podwojenia objętości ciasta.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Uformuj bochenek i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika. Całość przykryj ponownie folią i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- po upływie czasu wyrastania, wsadź ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieje i po włożeniu w nie wykałaczki, na wykałaczce nie przyklei się ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia.