Chleb piwny na proszku do pieczenia


Super szybki i prosty w przygotowaniu.Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.

Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein
- 40 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru pudru
- 5 dag masła
- 375 ml piwa
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.

ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej
P.S. Piwo w smaku i zapachu jest niewyczuwalne.
