Chleb pełnoziarnisty z suszonymi pomidorami i bazylią


Mięciutki, delikatny miąższ i chrupiąca skórka. Intensywny smak i aromat. Suszone pomidory to jeden z lepszych dodatków do pieczywa. Chleb piekę już czwarty tydzień z rzędu, serdecznie polecam.

Składniki:
- 150-200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
- 3-4 g suszonych drożdży (płaska łyżeczka)
- ok. 240 g wody
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 6 połówki suszonych pomidorów
- 4 duże, świeże liście bazylii + łyżeczka bazylii (suszonej, z torebki)
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i wyrobić mikserem lub ręcznie. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta (około godziny). Po wyrośnięciu, ciasto lekko zagnieść i przełożyć do foremki (u mnie silikonowa; metalową wysmarować tłuszczem i oprószyć otrębami). Chleb ma wyrosnąć ponad brzegi foremki, 1-2 godziny. Piec ok. 45 minut w 190-200 stopniach.
