Chleb orzechowy na zakwasie

Chleb orzechowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb orzechowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak ostatnio pisałam, wracam do klasyki. Coraz bardziej doceniam proste smaki, a eksperymenty przenoszę ze sfery smaków i dodatków, na miąższ i skórkę. Staram się tworzyć coraz lepszy chleb, a najlepszym sposobem, żeby go wypróbować jest robienie wersji, w której dodatki nie odwrócą uwagi od najważniejszego. Taki też jest ten.

Zdecydowałam się jedynie na orzechy włoskie, które moim zdaniem świetnie się sprawdzają zarówno w przypadku słonych jak i słodkich wypieków. Nie dominują, ale lekko podbijają smak, a my dalej możemy raczyć się jego neutralnością.

Zdjęcie - Chleb orzechowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniższy chleb zajmuje nieco czasu, ale poświęcanie czasu na chleb jest czystą przyjemnością. Zachęcam was do spędzenia leniwego dnia pod hasłem pieczenia!

Chleb orzechowy na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 11 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 11 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 75 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn i odstaw pod przykryciem folii na ok. 6 godzin w temperaturze pokojowej.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz soli i orzechów i zagnieć ciasto.
  3. Odstaw na ok 40 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki.
  4. Zalej orzechy włoskie wrzątkiem w miseczce, wylej wrzątek po kilu minutach i odcedź.
  5. Po upływie 40 minut dodaj do ciasta sól i orzechy włoskie. Zagnieć.
  6. Przykryj szmatką i od tego momentu odlicz około 3 godziny. Zagnieć ciasto po upływie pierwszej godziny, a następnie jeszcze raz po upływie drugiej godziny.
  7. Gdy miną wspomniane 3 godziny wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i obtocz ciasto w mące z każdej strony.
  8. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć w formie.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw foremkę z ciastem i piecz ok. 30-35 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w ciasto długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  11. Ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.

3.1.09

Kategorie przepisów