Chleb orkiszowy z rodzynkami na zakwasie
Pamiętam dzień, kiedy prawdopodobnie po raz pierwszy spróbowałam chleba orkiszowego (albo pierwszy raz świadomie go spożywałam). Uczyłyśmy się z koleżanką do matury, a ona wyjmowała pyszne kromki wilgotnego w środku, sprężystego chleba. Zajadałam się nim bez opamiętania.
Faktycznie coś jest w tych chlebach orkiszowych, bo za każdym razem bardzo mi smakują. Eksperymentuję ze smakami, choć przyznam, że najbardziej cieszy mnie jednak sam miąższ. Dzisiaj z rodzynkami, które dodają mu delikatnej słodyczy.
Poniżej możecie zobaczyć jak wygląda ciasto na zakwasie przed wyrośnięciem.
Chleb orkiszowy z rodzynkami na zakwasie Print Autor: Śliwka Czas przygotowania: 20 mins Czas pieczenia: 40 mins Całkowity czas: 1 hour Składniki- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 120 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g + 100 g mąki orkiszowej typ 630
- 2 łyżeczki soli
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 300 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz dodatkowych 100 g mąki orkiszowej.
- Pomieszaj drewnianą łyżką, przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na co najmniej 4 godziny.
- Po upływie tego czasu dodaj 100 g mąki orkiszowej, wymieszaj tak aby powstała jednolita masa i przenieś masę do natłuszczonej i obsypanej otrębami (aby chleb się nie przykleił) prostokątnej formy.
- Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc, lub do czasu aż ciasto urośnie do wysokości formy.
- Gdy ciasto wyrośnie, nastaw piekarnik na 220 stopni. Gdy dostatecznie się rozgrzeje, wsadź formę i piecz chleb przez ok. 40 minut.
- Okrój chleb i wyjmij z formy. Daj mu ostygnąć.