Chleb orkiszowy z otrębami
Gdy mam przed sobą godziny nauki do egzaminów, pieczenie chleba sprawia mi jeszcze większą frajdę niż zwykle. Lubię eksperymentować ze smakami i tak jak kiedyś robiąc bułeczki cynamonowe, poza dodaniem do bochenka otrębów, postawiłam na wytrawny chleb z dodatkiem cynamonu.
Ta przyprawa kojarzy nam się w większości przypadków ze słodkimi drożdżówkami, jednak ja lubię, gdy samo pieczywo nie jest zbyt słodkie, a czuć w nim nutę cynamonu. Idealnie nadaje się wtedy do połączenia z twarożkiem i domowymi, śliwkowymi powidłami.
A tak wygląda chleb zaraz po wyrośnięciu:
Chleb orkiszowy z otrębami (bochenek o długości 20 cm)
- 140 g mąki pszennej chlbowej
- 250 g mąki orkiszowej typ 630
- 2, 5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 50 g otrąb orkiszowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- ciepła woda
- W misce pomieszaj ze sobą suche składniki- mąki, drożdże, sól, otręby i cynamon.
- Dolej miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
- Dolewaj bardzo powoli i przestań, gdy otrzymasz jednolite elastyczne ciasto, nie przyklejające się do rąk.
- Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Prostokątną, metalową formę o długości 20 cm natrzyj tłuszczem i obsyp otrębami z każdej strony, tak aby przykleiły się do formy.
- Umieść ciasto w formie, lekko przyklepując. Przykryj formę materiałową szmatką i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika).
- Poczekaj aż ciasto podwoi objętość (ok. 1,5 do 2 godzin) i lekko wyrośnie ponad formę.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Piecz przez ok. 30 minut, aż bochenek zbrązowieje, a do wsadzonej w niego wykałaczki nie przyklei się ciasto.
- Okrój chleb dookoła i poczekaj aż ostygnie.