Chleb orkiszowy z orzechami



Jesień to dla wielu osób smutny czas. Żegnając się z latem, już na wstępie przeklina się jesień i zbliżające się obowiązki. Nie dając tej porze roku nawet szansy.
Dni są coraz krótsze, a do tego wszystkiego jeszcze coraz chłodniejsze. Zamiast spacerować po tracącym barwy lesie. Ma się ochotę zostać cały dzień pod kołdrą w łóżku.
Gdy jemy śniadanie, wspominamy wakacyjne poranki, kiedy można było wsypać do owsianki garść malin, albo zjeść kanapkę z cudownie pachnącym latem pomidorem.
Nie można jednak żyć wspomnieniami. Trzeba cieszyć się porą roku, która nastała i dostrzegać jej zalety.
Co prawda na rzecz jesieni straciliśmy letnie warzywa i owoce sezonowe. Przyszła za to pora na orzechy i nimi można teraz się radować.
Moje ulubione to orzechy nerkowca, które wymieszałam z migdałami i orzechami włoskimi, dodając je do chleba. Nie bez powodu wybrałam tutaj mąkę orkiszową.
Moim zdaniem najlepiej komponuje się właśnie z nimi, ponieważ ma lekko orzechowy posmak.
Zachęcam do spróbowania tego jesiennego bochenka domowego chleba :)
- 400 g mąki orkiszowej typ 2000
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- 250 ml letniej wody
- 70 g orzechów (u mnie orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy miksera. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i chwilę prażymy. Następnie siekamy je na drobniejsze kawałki i dorzucamy do mąki.
- Dodajemy drożdże, cukier, sól.
- Włączamy mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i powoli zaczynamy wlewać cienkim strumieniem letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 8 minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami lub mąką. Innym sposobem na to, by ciasto się do formy nie kleiło, jest wyłożenie keksówki papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciast, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy z wierzchu ostrym nożem, tworząc ukośne linie i pieczemy przez 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i jeszcze kilka minut dopiekamy.
- Wyjmujemy chleb z piekarnika i formy, studzimy przed podaniem.