Chleb orkiszowy z kaszą jaglaną i kefirem


PRZEPIS:
600 g maki orkiszowej pełno ziarnistej
200 g kaszy ugotowanej
300 g letniej wody
200 g kefiru temp. pokojowa
1 łyżka miodu
15 g drożdży świeżych
po 2 garście ,siemienia i słonecznika
3 płaskie łyżeczki soli
Do miski wlewamy wodę ,kefir ,zakwas, drożdże,miód i mieszamy, aż zakwas się rozpuści w wodzie.
Wsypujemy kaszę , ziarna i mieszamy
Wsypujemy mąkę i sól i znów mieszamy wszystko łyżką lub mikserem z hakami
Przykrywamy folią i ręcznikiem,zostawiamy na 1 godzinę
Po 1 godzinie mieszamy porządnie i zostawiamy do wyrośnięcia
Jak wyrośnie ,smarujemy formę olejem i obsypujemy mąką
Przekładamy ciasto ,wyrównujemy i obsypujemy np.płatkami
Odstawiamy pod przykryciem z folii tak żeby nad formą zrobił się balon i czekamy ,aż ciasto chlebowe wyrośnie i wypełni całą formę.
Wstawiłam do zimnego piekarnika
Piekłam w 190stC przez ok 1,5 godziny
Chleb po wyjęciu z formy powinien być twardy ,jeżeli jest miekki to wstawcie jeszcze ale już bez formy chleb do piekarnika ,a od góry przykryjcie folią aluminiowa na ok 10 min

