Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj mam dla Was kolejny prosty przepis na chleb orkiszowy, który znalazłam na blogu Przepis na chleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania – będzie ten chleb często gościł w naszym domu :-)

Chleb orkiszowy na drożdżach

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (u mnie 14 g drożdży instant)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie 1 łyżeczka cukru)
  • 2-3 łyżki letniej wody
  • 500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 (u mnie typ 700)
  • 2 łyżeczki soli
  • 380-400 g letniej wody (u mnie więcej)
  • ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g sezamu

1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.

2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją wysmarować olejem i wysypać otrębami) o wymiarach 35×10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut, aż wyrośnie maksymalnie 1cm poniżej brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Kategorie przepisów