Chleb orkiszowy jasny na zakwasie

Chleb orkiszowy jasny na zakwasie

Prosty chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Jest miękki, ma wilgotny, sprężysty miąższ. Użyłam zakwasu żytniego, ale z powodzeniem można go upiec również na zakwasie orkiszowym, jeśli akurat macie :). Więcej przepisów na chleby na zakwasie znajdziecie tutaj – klik.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy jasny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Chleb orkiszowy jasny na zakwasieSkładniki
  • Zaczyn :
  • 50 g aktywnego zakwasu

  • 100 g mąki orkiszowej typ 630

  • 100 ml letniej wody

  • Składniki :
  • 450 g mąki orkiszowej typ 630

  • 350 ml letniej wody

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
  • Składniki na zaczyn wymieszać, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn powinien podrosnąć.
  • Dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (25cm), wyrównać, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno urosnąć do brzegu foremki, zwykle zajmuje to około 5 godzin).
  • Wierzch oprószyć delikatnie mąką, piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kategorie przepisów