Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie


Chlebów na zakwasie z chrupiącą skórką i z dodatkiem najwartościowszej mąki jaka istnieje chyba nie trzeba reklamować. Same obronią się smakiem. Jeśli posiadasz swój własny zakwas na chleb, to zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu :)

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie/ przepis od Liski/
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 100 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Następnie dodać:
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 (jeśli używamy razowej, należy zwiększyć ilość wody)
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
1- łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1,5 łyżeczki soli
wierzch:- orzeszki piniowe, pestki dyni i słonecznika
Ciasto można wyrobić mikserem (hakiem lub "wiosłem") albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek (okrągły, podłużny) i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką).Odstawić do wyrastania na ok. 30-45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. - jeśli mamy kamień do pizzy, to z kamieniem, a jeśli nie, z blachą wyłożoną papierem do pieczenia.Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć na łopatę do chleba (jeśli nie mamy łopaty, to od razu do piekarnika na gorący kamień/blachę).
Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza.Piec ok. 20-30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210 stopni C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!


Ps: W towarzystwie kromek domowego chleba wystąpił miód rzepakowy od Wileńskich ♥
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________