Chleb na zakwasie z otrębami i puree ziemniaczanym


Chleby zaczęłam piec dzięki Margot i Jej Weekendowej Piekarni. Przedtem wydawało mi się, że do wypieku chleba trzeba być zawodowym piekarzem, a wyprodukowanie zakwasu, to juz po prostu cud. Weekendowa Piekarnia była dla mnie pretekstem i bodźcem do przełamania strachu „piekarniczego”:)
I udało się! Pierwszy mój międzyblogowy wypiek stanowiła ciabatta, a było to w październiku zeszłego roku. Od tamtej pory piekę też na zakwasie, do którego podchodziłam trzy razy, ale w końcu odniosłam zwycięstwo. Świat mojej domowej piekarni wypełniony jest przepisami kolejnych wspaniałych chlebów i bułeczek proponowanych przez gospodynie poszczególnych edycji. Mam jednak trzy wspaniałe przepisy „z zewnątrz”, do których często wracam: pierwszy, to chleb tostowy, drugi to razowy chleb żytni z kminkiem Liski, a trzeci to bagietki z dużą ilością zakwasu Agnieszki z „Kuchni nad Atlantykiem”. Ten trzeci przepis zdążyłam już dobrze poznać. Na tyle dobrze, że mimo braku dużego doświadczenia przerobiłam go ostatnio nieco i jestem bardzo zadowolona z efektu. Wyszedł mi wilgotny, sprężysty i przepyszny chleb, który po trzech dniach wciąż pozostaje świeży.
Przy okazji pozbyłam się wielkiej ilości zakwasu:)

Chleb na zakwasie z otrębami i puree ziemniaczanym
keksówka 27 cm
550 g zakwasu żytniego
300 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki drożdży suszonych
Papka:
125 ml wrzątku
3 kopiaste łyżki otrębów pszennych
3 kopiaste łyżki puree ziemniaczanego w proszku
1 łyżka zarodków pszennych
0,75-1 płaska łyżka soli
2 łyżki oliwy
Mak do posypania chleba
Zaczynamy od papki: wlewamy wrzątek do miski, wsypujemy otręby, puree ziemniaczane, zarodki pszenne, sól i oliwę. Wszystko dokładni mieszamy łyżką i odstawiamy do ostygnięcia.
Chleb:
Do dużej miski wlać zakwas i wymieszać go łyżką z mąką i drożdżami. Za pomocą miksera mieszać dalej dodając po łyżce letniej papki. Miksować około 5 minut na średnich obrotach. Ciasto będzie gęste, lecz nie utworzy kuli. Miskę przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W połowie rośnięcia odgazować.
Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nastawić na 220°C . Ciasto posypać makiem i dowolnie naciąć. Włożyć do gorącego piekarnika i od razu spryskać ścianki piekarnika spryskiwaczem. Piec około 40-45 min. Wyjąć i studzić na kratce.