Chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku
O pieczeniu chleba w żeliwnym garnku rozlegle rozpisałam się już kiedyś w naszym Niezbędniku. Zawsze jednak piekłam w garnku chleb z niewielką ilością drożdży. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić w nim chleba na zakwasie, a ostatnio mi się to zamarzyło:) Chleby z garnka mają piękną rustykalną skórkę i miękki miąższ a jedyne czego mi brakowało to właśnie opracowanie pieczenia w nim chleba na zakwasie.
Prawdę mówiąc przy tym bochenku trochę się bałam. Lekko mi się wygniótł przy przerzucaniu i już myślałam, że nic z tego. A jednak! Wyszedł pyszny, a pognieciona skórka dodała mu odrobinę charakteru:)
Chleb na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Ingredients- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1o0 g + 300 g mąki pszennej chlebowej
- 150 mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce zakwas, mąki (oprócz dodatkowej porcji 300 g mąki) i sól.
- Dolej ciepłą wodę i pomieszaj drewnianą łyżką. Ciasto będzie miało konsystencję przypominającą sam zakwas.
- Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny (można odstawić na dłużej).
- Dodaj resztę mąki do ciasta, zagnieć tak, aby miało jednolitą konsystencję.
- Uformuj z ciasta okrągły bochenek na obsypanej mąką stolnicy.
- Miskę wyłóż materiałową szmatką. Szmatkę obsyp z każdej strony mąką, dość obficie, aby ciasto się nie przykleiło.
- Wsadź do środka uformowany bochenek i przykryj z góry rogami wystającej szmatki.
- Wsadź do ciepłego miejsca (na przykład wcześniej rozgrzanego do 60 stopni piekarnika, wyłączonego) na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po upływie czasu leżakowania, rozgrzej piekarnik do 220 stopni, wsadź żeliwny garnek do środka, wcześniej usuwając z niego plastikowe elementy. Rozgrzewaj garnek co najmniej 30 minut w piekarniku.
- Wyjmij ostrożnie rozgrzany garnek, używając specjalnych rękawic, żeby się nie poparzyć. Zdejmij przykrywkę i zsuń do środka bochenek z obsypanej mąką szmatki. Przykryj przykrywką i wsadź do piekarnika.
- Piecz przez 30 minut a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut aby uzyskać chrupiącą skórkę.