Chleb na sodzie - Soda bread

Chleb na sodzie - Soda bread
Zdjęcie - Chleb na sodzie - Soda bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Dosyć nieśmiało podchodziliśmy do tematu własnego chleba. W końcu jednak nadszedł moment, w którym już nie dało się tematu odkładać... Główna przyczyna była taka, że jedna z ostatnich paczek z Amazona zawierała stosowną lekturę (How to bake, Paula Hollywood'a) i teraz nie mamy już wymówki...


Sukcesywnie będziemy robić różne wypieki z tej książki, bo facet ma naprawdę świetne przepisy. Na początek chleb, który każdego powinien bez problemu przekonać, że pieczenie wcale nie jest dla wybranych. Nie wymaga też nie wiadomo jakich umiejętności, bo zrobienie takiego sodowego chleba jest banalnie proste. Wystarczy waga i miska...

For English version roll down...
Potrzebne będzie:

  • 500 gramów pszennej mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 ml. maślanki

Mąkę przesiewamy do misy dodajemy sól i sodę, a następnie maślankę. Ciasto zagniatamy w rękach i formujemy z niego kulę, którą następnie rzucamy na wyłożoną papierem blachę. Nacinamy nożem na krzyż prawie do blachy, zostawiając tylko cienką warstwę łączącą cztery ćwiartki. Z wierzchu delikatnie posypujemy mąką i pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza (chodzi o osiągnięcie właściwej, złotej barwy skórki).
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce... Najlepiej oczywiście smakuje tego samego dnia, ale można też zamrozić...
Przy garach: Tomasz Pstrykała: Aga Tekst: Tomasz
Soda bread
You will need:
  • 500 grams plain white flour, plus extra for dusting
  • 1 tablespoon bicarbonate od soda
  • 1,5 tablespoon salt
  • 400 ml buttermilk
Heat the oven to 200 deegres Celcius and line a baking tray with baking parchment paper. Put the flour, soda and salt into the large bowl and mix well, then stir in the buttermilk to form a sticky dough. Put the dough onto a lighlty floured surface and shape it quickly into a ball. Flatten it a bit with your hand. Put the dough on the baking tray. Cut it deeply into the quarters, almost but not quite through to the base. Dust with a little flour. Bake for about 30 minutes or until it is golden brown. Leave to cool on a wire rack. It is best eaten within a day of baking. It freezes well.
Text: Aga Zdjęcie - Chleb na sodzie - Soda bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb na sodzie - Soda bread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów