Chleb mieszany na zakwasie z cebulą i francuskie tosty

Tym razem pszenno-żytni, jasny chleb na zakwasie. Dodatek podsmażonej cebuli nie będzie pasował do każdej kanapki, zdecydowanie niezbyt dobrze będzie się komponował z dżemem lub nutellą. Jednak dodatek zwykłego twarożku, potrafił oszukać mojego męża - był całkowicie przekonany, że jadł kanapkę z serkiem cebulowym.
Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi we francuskich tostach - poniżej przepis na wersję z parmezanem.
Mój chleb tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.
Chleb na zakwasie z cebulą - Laura
ZACZYN:
Wymieszać zakwas z mąką i wodą, dodać podsmażoną cebulkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie - trzy godziny (zaczyn powinien zacząć pracować).
Zaczyn wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Wyjąć go z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby trochę się zagrzał.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
Maki przesiać, dodać sól, jogurt, zaczyn oraz drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do foremki. Ja piekłam je w jednej, ale następnym razem zrobię dwa - chleb wyszedł bardzo wysoki i trochę zaczął się rozchodzić na boki.
Chleb postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chleb z foremki i resztę czasu piekł się na kratce.
--------------------------------
No i zapowiedziane tosty francuskie:
Tosty francuskie z parmezanem- Laura
SKŁADNIKI:
(na jedną osobę)
Ten delikatny chleb świetnie się sprawdzi we francuskich tostach - poniżej przepis na wersję z parmezanem.
Mój chleb tworzyłam na bazie przepisu z tej strony.

- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wymieszać zakwas z mąką i wodą, dodać podsmażoną cebulkę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie - trzy godziny (zaczyn powinien zacząć pracować).
Zaczyn wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Wyjąć go z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby trochę się zagrzał.
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1/4 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 szklanka mąki pszennej typ 1850
- 3 łyżeczki soli
Maki przesiać, dodać sól, jogurt, zaczyn oraz drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do foremki. Ja piekłam je w jednej, ale następnym razem zrobię dwa - chleb wyszedł bardzo wysoki i trochę zaczął się rozchodzić na boki.
Chleb postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinien powiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200, po kolejnych 10 minutach do 180 stopni i potem piec jeszcze około 40 minut. Ja w połowie pieczenia wyrzuciłam chleb z foremki i resztę czasu piekł się na kratce.
--------------------------------
No i zapowiedziane tosty francuskie:

- 2-3 kromki chleba
- jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka tartego parmezanu
- olej do smażenia