Chleb kawowo-miodowy

Chleb kawowo-miodowy

Zdjęcie - Chleb kawowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kawa czy herbata? To często dręczące mnie pytanie w godzinach popołudniowych. Zwykle decyduję się w ostatniej chwili, a czasem żałuję, że nie postawiłam na ten drugi napój. Nigdy nie można w pełni przewidzieć na co przyjdzie ci ochota.

Tak samo ze smakami chleba. Wielokrotnie robiłam już chleb zarówno na herbacie jak i kawie i często nie mogę się zdecydować, który z nich powtórzyć. Tym razem padło na kawę i nie mam wątpliwości, że wybrałam dobrze.

Goryczkę kawy przełamuje dodatek miodu, a miąższ chleba jest niezwykle miękki. Koniecznie spróbujcie, bo wystarczy dosłownie dać mu samemu wyrosnąć przez noc.

Chleb kawowo-miętowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 8 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g rodzynek
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Zagnieć ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolite, lepkie ciasto.
  2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Posyp mąką z góry i uklep w foremce.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Piecz ok. 30 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika, formy i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów