Chleb jogurtowy
Chleby na jogurcie i z użyciem mleka mają to do siebie, że po upieczeniu są delikatne w smaku i miękkie. Wypróbowałam ten sposób już wiele razy robiąc na przykład jogurtowe bułeczki, które prezentowałam już na stronie. Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł. Nawet po kilku dniach jest on wciąż miękki i delikatny.
Polecam go szczególnie początkującym, gdyż nie wymaga on dodatkowego, drugiego zagniatania. Wkładamy go po prostu do formy i czekamy aż wyrośnie.
Chleb jogurtowy
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 120 g jogurtu naturalnego
- ok. 80 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą na stolnicy lub w dużej misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać jogurt naturalny i zagniatać ciasto.
- Gdy jogurt połączy się już z ciastem, powoli dolewaj ciepłą wodę i dalej zagniataj.
- Zagniataj aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk, nie przyklejając się do nich.
- Po uzyskaniu takiej konsystencji zagniataj jeszcze przez 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
- Metalową foremkę do wypieków nasmaruj tłuszczem na całej długości i obsyp otrębami/mąkę z pełnego przemiału/bułką tartą, aby ciasto nie przykleiło się do formy.
- Umieść ciasto w formie, owiń folią do żywności, lub przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko nagrzanego palnika), aż chleb urośnie do wysokości formy (powinno to potrwać ok. 1,5-2 godzin)
- Pół godziny przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Zdejmij folię/szmatkę z chleba i delikatnie przetransportuj go do piekarnika, tak aby nie odpadł.
- Piecz przez ok. 20 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.