Chleb graham na zakwasie pszennym


Znalazłem w szafie resztkę mąki graham, w internecie ciekawy przepis, chleb z poprzedniego wypieku się skończył, nawet w zamrażarniku już niczego nie było. Najwyższy czas piec coś nowego. Padło na graham na zakwasie pszennym. Prawdopodbnie z powodu różnicy w prowadzeniu zakwasu ciasto można było spokojnie wyrabiać - chleb wyszedł bardzej zwarty niż ten z oryginalnego przepisu. Odrobinę dłużej trzeba było go też wypiekać. Miąż wyszedł mięki, i delikatniejszy niż w poprzednim moim grahamowym bochnie. Ilość składników wystarczyła na dwie foremki 20x10 cm, ale oczywiście można piec w jednej dłuższej. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.
Zaczyn:
- 300 g mąki graham
- 120 g zakwasu pszennego
- 8 g drożdży świeżych (lub 2 g drożdży instant)
- 250 g letniej wody
Składniki:
- cały zaczyn
- 140 g mąki pszennej chlebowej
- 4 g drożdży świeżych (lub 1 g drożdży instant)
- 11 g soli
Przygotowanie chleba:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż na blat i wyrabiaj około 20 minut. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do rąk, delikatnie oprósz ręce mąką, ale nie posypuj nią ciasta. Odstaw ciasto w spoczynku pod przykryciem na 30 minut.
- Podziel ciasto na dwie cześci, uformuj delikatnie podłóżne bochenki i włóż do foremek. Odstaw do wyrastania na 1-1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C wstawiając uprzednio naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, spryskaj chleb delikatnie wodą i wstaw go do piekarnika.
- Pierwsze pięć minut piecz chleb w temperaturze 220 °C, po czym zmniejsz ją do 190 °C. Piecz dalsze 35-40 minut. Jeśli chleb popukany w spód będzie wydawał głuchy odgłos, to znaczy, że jest gotowy.
- Wyjmij chleb z piekarnika (możesz go jeszcze natychmiast po wyjęciu z piekarnika spryskać woda, aby skórka miała wiekszy połysk) i odstaw na kratkę do wystygnięcia.




