Chleb graham
Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb
Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.
Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham
Chleb graham
- 400 g mąki pszennej graham typ 1850
- 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 300 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Mieszamy ze sobą suche składniki.
- W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
- Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
- Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
- Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
- Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
- Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
- Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
- Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.