CHLEB DYŻEWSKI

CHLEB DYŻEWSKI

Pszenno-żytni chleb na zakwasie. Niezbyt skomplikowany, bo wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wszystko dokładnie wyrobić. Pięknie wyrasta i pięknie się piecze.

Według tego przepisu wykonałam już trzeci chleb - ostatnio bez płatków owsianych, z podwójną porcją otrębów, a zamiast siemienia lnianego użyłam sezam. W takiej wersji zabrany przez mojego męża do pracy jako "ciasto imieninowe" wzbudził ponoć niesamowity zachwyt.

Proporcje są na dwa duże lub trzy mniejsze bochenki. Możecie zmniejszyć o połowę ilość składników jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości chleba.
Przepis na ten chleb otrzymałam od cudownej osoby, która z kolei otrzymała go kiedyś od sióstr zakonnych. Pani Krystyno - bardzo dziękuję - przepis jest wspaniały.
Zdjęcie - CHLEB DYŻEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami CHLEB DYŻEWSKI SKŁADNIKI:
(na dwa duże bochenki)

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 kg mąki żytniej chlebowej
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych*
  • 1 szklanka siemienia lnianego**
  • 5 płaskich łyżeczek soli
  • 2 szklanki zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
  • 4 szklanki wody
* zamiast płatków owsianych można dodać podwójną porcję otrębów ** zamiast siemienia lnianego można dodać sezam Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać wodę i wyrobić ciasto.

Podzielić na 2-3 części, uformować bochenki i odstawić na kilka godzin do wyrastania.
PIECZENIE:
Foremka silikonowa
Ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut. W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
Studzić na kratce.
Zdjęcie - CHLEB DYŻEWSKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów