Chleb dyniowy
 
             
 
 
 Chlebek dyniowy ma wspaniały, słoneczny kolor, przyjemną, chrupiącą skórkę oraz delikatne, długo zachowujące świeżość wnętrze.
 
 Składniki:
- 70ml zakwasu (1 łyżka mąki żytniej+1 łyżka mąki pszennej+50ml wody)
- 5g drożdży
- 70g pure z dyni
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty curry
- opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do posypania
Po ok. 12h leżakowania zakwas wymieszać z resztą składników na chleb.
 Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
 Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć do formy.
 Pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
 Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać pestkami słonecznika lub dyni. 
 Piec 10 minut w 240C.
 Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 210C.
 Chleb piec jeszcze ok. 15 minut.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
            