Chleb Dukana

Zdjęcie - Chleb Dukana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się, że nie jestem na diecie Dukana. Co więcej, jestem osobą, która nigdy nie była w ogóle na diecie. Nie oznacza to jednak, że temat ten mnie nie interesuje. Wręcz przeciwnie, zdrowe odżywianie samo w sobie uważam za ważny element mojego życia.

Chleb ten poznałam przez przypadek, będąc u gości. Bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że jako chleb bez mąki jest naprawdę smaczny. Poprosiłam więc o wskazówki dotyczące jego wypieku i trochę przerobiłam po swojemu przepis. Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!

Mam nadzieję, że przepis przyda się i spodoba osobom będącym na tej diecie, a może także wpadnie w oko innym :)

Chleb Dukana

  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 3 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła i łyżka otrębów do obsypania formy
  1. Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami.
  3. Do formy przelewamy ciasto.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
  5. Chleb pieczemy przez 15 minut.
  6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb, jeszcze na 15 minut.
  8. Chleb wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy.

Przepisy z tych kategorii

4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb

4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

2

Chleb pszenny na zakwasie z Ve…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

8

Chleb francuski pieczony w gar…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Dynia i ser

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Grzanki z pesto z jarmużu, ko…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Bakłażan w sosie kokosowo-pom…

figmara figmara
figowe smaki

3

Kanapka prosto z pieca

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

1

Wytrawny sernik na zimno

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

1

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis