Chleb Dukana

Chleb Dukana

Zdjęcie - Chleb Dukana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się, że nie jestem na diecie Dukana. Co więcej, jestem osobą, która nigdy nie była w ogóle na diecie. Nie oznacza to jednak, że temat ten mnie nie interesuje. Wręcz przeciwnie, zdrowe odżywianie samo w sobie uważam za ważny element mojego życia.

Chleb ten poznałam przez przypadek, będąc u gości. Bardzo mi się spodobał, tym bardziej, że jako chleb bez mąki jest naprawdę smaczny. Poprosiłam więc o wskazówki dotyczące jego wypieku i trochę przerobiłam po swojemu przepis. Dowiedziałam się, że otrębowy chleb można spożywać już w pierwszej fazie diety Dukana. Jest niezwykle prosty w wykonaniu, potrzeba jedynie godziny, aby był gotowy do jedzenia!

Mam nadzieję, że przepis przyda się i spodoba osobom będącym na tej diecie, a może także wpadnie w oko innym :)

Chleb Dukana

  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 3 jajka
  • 100 g chudego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła i łyżka otrębów do obsypania formy
  1. Wszystkie składniki łączymy w misce i ucieramy mikserem, aż do dokładnego połączenia.
  2. Formę keksówkę smarujemy odrobiną masła, obsypujemy otrębami.
  3. Do formy przelewamy ciasto.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
  5. Chleb pieczemy przez 15 minut.
  6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb, jeszcze na 15 minut.
  8. Chleb wyjmujemy z piekarnika i wyciągamy z formy.

Kategorie przepisów