Chleb domowy z marchewką

Chleb domowy z marchewką

Chlebek pyszny, chrupiący, z dziurkami - warto piec w domu pieczywo, jest zdrowe, bo wiemy co jest w środku.

Ten chlebek upieklam z dodatkiem marchewki, co dodatkowo podnosi jego walory zdrowotne i smakowe.

Zapraszam!

Zdjęcie - Chleb domowy z marchewka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb domowy z marchewka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb domowy z marchewka

Skladniki

.400 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 szklanka wody cieplej

.1 lyzeczka cukru

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka octu

.1/2 szklanki przetartej marchewki

 

Wykonanie

1/ Drozdze zmieszaj z cukrem i 1/4 szklanki wody-odstaw.

2/ Wode polacz z octem i wymieszaj.

3/ Do miski wsyp make,zmieszaj ja z sola ,potem zrob dolek i wlej zaczyn z drozdzy,oraz wode z octem.

4/ Do ciasta dodaj przetarta marchewke ,wymieszaj ponownie .

5/ Ciasto przykryj folia,okryj sciereczka i odstaw na 1 godz. do wyrastania. 6/ Po tym czasie przeloz ciasto na deske ,wyrabiaj chwilke.

7/ Forme keksowke wyloz papierem do pieczenia,przeloz ciasto,wyrownaj powierzchnie,okryj sciereczka i odstaw do ponownego wyrastania na 30 min.

8/ Piecz w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 50 min.

9 Po wyjeciu z piekarnika wyjmij z chlebek z foremki i wystudz na metalowej kratce.

Smacznego!

 

Uwaga!

Przed wstawieniem formy do piekarnika,spryskaj chlebek woda,by skorka byla chrupiaca.

 

Kategorie przepisów