Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem

Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem

Zdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam słabość do chlebków do odrywania, dlatego powracam do nich od czasu do czasu. Tym razem nabrałam ochoty na połączenie szpinaku ze słodkawą żurawiną i słonym kozim serem. Farszem posmarowałam rozwałkowane ciasto drożdżowe, podzieliłam na mniejsze prostokąty, poskładałam je i ułożyłam ciasno w formie.

Po upieczeniu wyszedł z tego szpinakowy chlebek, który można kroić lub odrywać po kawałku, jak kto woli A jest przepyszny i szybko znika!

Zdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb do odrywania ze szpinakiem, żurawiną i kozim serem Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 160 ml letniej wody
  • Farsz:
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 50 g koziego sera
  • Wierzch:
  • Białko
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, oliwę, sól. Wlewamy letnią wodę i zagniatamy ciasto 5 minut (może być mikserem), zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  2. W tym czasie na oliwie podsmażamy szpinak z czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy żurawinę, przyprawy i kremówkę. Dusimy kilka minut, aż kremówka wyparuje i zostanie gęsty szpinak. Studzimy.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, wykładamy farsz na całej powierzchni, posypujemy tartym kozim serem, zostawiamy wolne "ramki".
  4. Ciasto dzielimy na mniejsze prostokąty (nie muszą być równe) i każdy z nich składamy na pół.
  5. Układamy je w formie keksówce (12x4cm)wyłożonej pergaminem i przykrywamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Wyrośnięty chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach.
  7. Chlebek wyciągamy z formy, studzimy na kratce, podajemy ze Smakowitą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów