Chleb cwaniaczek


Chyba każdy z nas wchodząc do piekarni pachnącej pieczywem ma ochotę na pyszny chlebek, a jeśli odzywa się mały głód to wystarczy masełko i rozpoczynamy ucztę.
Moim kulinarnym marzeniem był zawsze domowy chleb i zapachy, które ściągają do kuchni całą rodzinę. W naszym domu piecze się różne chleby, również te bardziej pracochłonne na zakwasie. Czas jednak jest okrutny i dlatego musimy go oszukać.
Oto przepis dla zapracowanych, którzy pragną domu pachnącego chlebem ;-) w krótkim czasie.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 1/8 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli (płaskie)
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki.
Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie. Jeśli jest zbyt twarde pomagamy sobie wodą.
Należy jednak pamiętać o tym, że ciasto powinno przypominać zabawę z plasteliną, a przelane niestety się nie uda.
Nasze wyrabianie powinno trwać ok. 10 minut, chociaż dłuższe wyrabianie z pewnością mu nie zaszkodzi.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 min.
Kiedy jest zimno pomagam sobie nagrzewając trochę piekarnik i po wyłączeniu oraz przewietrzeniu zamykam ciasto w cieple.
Po wyrośnięciu przez chwilkę ciasto zagniatamy uderzając je pięścią.
Formujemy chleb i wsadzamy do wyłożonej papierem keksówki.
Przykrywamy i odstawiamy na 45 min. do ponownego wyrośnięcia.
Ja przed pieczeniem smaruje chleb pędzelkiem nasączonym w mleku i posypuję makiem.
Chlebek pieczemy 30-40 min. w 190 stopniach.
Smacznego!!!
