Chili con carne
Ponieważ akcja Hola Mexico! organizowana przez Shinju trwa w najlepsze, w ramach wspólnego gotowania z innymi bloggerami przygotowaliśmy chili con carne. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw kojarzona z Meksykiem, chociaż w rzeczywistości jest to potrawa Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańska :) Jest jednak tak smaczna, że nie mogliśmy oprzeć się pokusie jej przygotowania ;) We wspólnym gotowaniu chili con carne oprócz mnie wzięli udział: Maggie, Michał, Pela, Wiera, Panna Malwinna, Yobada, Pluskotka oraz Mopsik. Każdy z nas przygotował swoją wersję chili. Ja początkowo chciałam bazować na przepisie z magazynu „Kuchnia” jednak brakowało mi w nim kuminu i... papryki, więc przeglądając inne przepisy w internecie, przygotowałam chili con carne tak:
CHILI CON CARNE (na 4-5 porcji) 500g mielonej wołowiny, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1 zielona papryczka chili, 1 czerwona lub zielona papryka, 1 puszka pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, ½ szklanki bulionu mięsnego, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu, 1 czubata łyżeczka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie), sól i pieprz, 2 łyżki oleju
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekaną czerwoną cebulę i papryczkę chili (bez pestek) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać mięso i smażyć, mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Dodać paprykę pokrojoną na małe paseczki i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać bulion, dodać pomidory z puszki, ketchup i przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę i gotować jeszcze 10 minut. Ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Podawać z ryżem albo z tortillą :)
Ja do chili con carne podałam do przegryzania pokrojone kawałki Tortilli własnego wyrobu :)