Chia pudding - wersja śniadaniowa

Chia pudding - wersja śniadaniowa
Zdjęcie - Chia pudding - wersja śniadaniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nasiona chia były na moim kulinarnym celowniku od dawien dawna. W końcu udało się zaopatrzyć w solidny zapas i muszę przyznać, że pudding z ich wykorzystaniem posmakował mi ta tyle, że przygotowuję go kilka razy w tygodniu. A roboty dużo nie ma - wystarczy zalać je mlekiem i zostawić na noc. Później tylko ulubione dodatki i gotowe.
Pudding z nasion chia zwykle traktuję jako śniadanie, więc przygotowuję go na zwykłym mleku lub na mleku i wodzie (w wersji fit), ale jeśli chcemy, by robił za deser, polecam użycie mleka kokosowego czy migdałowego. Wtedy to już totalna rozpusta :)

Składniki na jedną porcję (u mnie dwa nieduże pucharki)
  • 3 łyżki nasion
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • owoce - tutaj truskawki i banany

Nasiona zalać mlekiem i wodą, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Może to być cała noc albo przynajmniej kilka godzin (aż nasiona ładnie spęcznieją). W miarę możliwości przemieszać co jakiś czas. Jeśli zostawiliśmy pudding na całą noc, polecam przed podaniem lekko go podgrzać w garnuszku - mieszając i jednocześnie dodając miodu. Gotowy przelać do miseczki/pucharków wypełnionych owocami.

Zdjęcie - Chia pudding - wersja śniadaniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów