Charlotte brzoskwiniowa - lekkie ciasto bez pieczenia
            Charlotte z malinami, którą przygotowałem dla Was trzy lata temu, cały czas cieszy się nieustającą popularnością, dlatego dzisiaj mam dla Was jej nową wersję — tym razem z brzoskwiniami! Ten niezwykle prosty w przygotowaniu deser nie wymaga wiele pracy i udaje się każdemu; nawet początkującym miłośnikom domowych słodkości. Podobnie jak w przypadku wersji malinowej Charlotte brzoskwiniowa składa się z biszkoptów skrywających lekki krem na bazie śmietany kremówki, mascarpone i owoców zmiksowanych na purée, które dzięki dodatkowi żelatyny tworzą wspaniałą puszystą piankę. W tym przepisie wykorzystałem brzoskwinie w puszce. Znacznie ułatwia to sprawę przygotowywania deseru: nie trzeba obierać owoców ze skórek i są na tyle miękkie, że z łatwością można je zmiksować na lekki mus. W sezonie można oczywiście wykorzystać świeże brzoskwinie lub nektaryny. Jednak wtedy należy pamiętać o wybraniu bardzo dojrzałych i słodkich owoców. Również jeżeli znajdziecie w domowej spiżarce słoiki z brzoskwiniami w lekkim syropie, to tutaj nadadzą się znakomicie. W końcu czas opróżnić zapasy po zimie. ?
Wierzch mojej Charlotte ozdobiłem nektarynkami i galaretką przygotowaną z syropu po brzoskwiniach, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Oczywiście jeżeli wykorzystacie do deseru świeże owoce, to możecie przygotować galaretkę z białego wina albo po prostu użyć tą z proszku. Ogromny plusem Charlotte jest to, że można sobie tutaj sprawę ułatwić na bardzo wiele sposobów, a efekt i tak z pewnością wszystkich zachwyci. W dodatku wersji tego ciasta jest mnóstwo i nie ma jedynej poprawnej, więc również i Was zachęcam do własnych eksperymentów.
Deser ten polecam szczególnie na wiosnę oraz lato, kiedy takie lekkie ciasta smakują najlepiej. W dodatku fakt, że nie trzeba odpalać piekarnika, bywa zbawienny w upalne dni. ? Oczywiście również nie bez powodu Charlotte brzoskwiniowa pojawia się właśnie dzisiaj na blogu, bo to moja zachęta, abyście przygotowali ją na jutrzejszy Dzień Mamy. W końcu chyba nie ma lepszego prezentu od własnoręcznie przygotowanych łakoci. ?

 Charlotte brzoskwiniowa Łukasz Charlotte z malinami, którą przygotowałem dla Was trzy lata temu, cały czas cieszy się nieustającą popularnością, dlatego dzisiaj mam dla Was jej… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 10 kawałków
Czas przygotowania: 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Krem brzoskwiniowy:
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 450 g po odsączeniu z syropu)*
 - 500 ml śmietany kremówki 36%
 - 200 g mascarpone
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 4 łyżeczki żelatyny (20 g)
 
Brzoskwiniowy mus:
- 1 puszka brzoskwiń (ok. 450 g po odsączeniu z syropu)*
 - 2 łyżeczki żelatyny (10 g)
 
Dodatkowo:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów lady fingers (ok. 200 g)
 - ok. 10 okrągłych biszkoptów
 
Galaretka:
- 2-4 świeże brzoskwinie lub nektaryny (można również użyć te z puszki)
 - 200 ml syropu z brzoskwiń (po odsączeniu owoców)
 - 2 łyżeczki żelatyny
 
PRZYGOTOWANIE
Krem brzoskwiniowy
- Brzoskwinie odsącz z syropu (zostaw go na później) i zmiksuj na purée. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozprowadź ją w nim. Połącz ją z owocowym purée.
 - Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno razem z serem mascarpone. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Następnie zmniejsz obroty na najwolniejsze i wlewaj powoli brzoskwiniowe purée.
 - Foremkę o średnicy 20-23 cm z wyjmowanym dnem wyłóż od spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij końcówki, aby równo stały, a następnie wyłóż nimi boki formy. Na spodzie ułóż okrągłe biszkopty. Spód możesz nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń.
 - Kolejno wlej gotowy krem, wyrównaj go szpatułką i wstaw do lodówki, aż stężeje (około 30 minut).
 
Mus brzoskwiniowy
- Brzoskwinie odsącz z syropu (zostaw go na później) i zmiksuj ponownie na purée. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozprowadź ją w nim. Połącz ją z owocowym purée.
 - Mus wylej na stężały już krem. Charlotte wstaw ponownie do lodówki na 30 minut, aby mus stężał.
 
Galaretka
- Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozprowadź ją w nim. Wlej brzoskwiniowy syrop i wymieszaj go dokładnie z żelatyną. Galaretkę wstaw na 5-10 minut do lodówki, aby zaczęła tężeć.
 - Brzoskwinie lub nektaryny pokrój na cienkie plasterki i ułóż na wierzchu deseru. Polej je tężejącą galaretką. Deser wstaw ponownie do lodówki na minimum 3 godziny.
 - Gotową Charlotte delikatnie wyjmij z formy i przełóż na paterę.
 
UWAGI
*W sezonie możesz również wykorzystać świeże brzoskwinie lub nektaryny. Owoce powinny być dojrzałe i należy przekroić je na połówki, sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać z nich skórkę przed zmiksowaniem na purée. Pamiętaj wtedy, aby zarówno do kremu, jak i musu dodać więcej cukru pudru. W przypadku użycia świeżych owoców galaretkę przygotuj z białego wina lub kup już gotową w proszku i rozprowadź ją w mniejszej ilości wody (powinna być gęsta).
            



