Chałka z czosnkiem i serem

Chałka z czosnkiem i serem

Jesień zagląda do naszych okien,puka do naszych drzwi ,chcemy czy nie pozostanie naszym gosciem az do zimy.

To okres,kiedy zaczynamy chorowac,i nie mamy pojecia co z tym " fantem " zrobic,ale jest sposob na to,aby pozostawic nasza rodzine w dobrej ,zdrowotnej kondycji,chociazby poprzez posilki ktore sporzadzamy kazdego dnia.

Czosnek,jest jednym z tych skladnikow,które kiedy dodany codziennie do posilków,pomoże nam pozostać zdrowym i jesień nam nie straszna.

Zapraszam na pyszna czosnkowa chalke.

Zdjęcie - Chalka z czosnkiem i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chalka z czosnkiem i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chalka z czosnkiem i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chalka z czosnkiem i serem

.1 jajko + 1 do smarowania

.450 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy swiezych

.1 szklanka mleka

.3 lyzki oleju roslinnego

.3 lyzki jogurtu naturalnego

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

.1 zabek czosnku

.150 gr sera zoltego tartego

 

Wykonanie

Drozdze rozpuszczamy w 1/2 szklance lekko cieplego mleka z dodatkiem 2 lyzek maki i cukru.

Make przesiewamy do miski z sola,dodajemy cale jajko,olej,rozczyn z drozdzy,potem jogurt i zagniatamy ciasto ( ma byc scisle ).

Miseczke okrywamy najpierw folia spozywcza,potem sciereczka i pozostawiamy ok.2 godz.do wyrastania.

Ser scieramy na drobnych oczkach,czosnek przeciskamy przez praske i laczymy ze soba.

Wyrosniete ciasto przekladamy na deske ,wyrabiamy chwile ,potem dzielimy na 4 czesci.

Kazda czesc walkujemy na maly prostokat,smarujemy go olejem za polmoca pedzelka,nakladamy niewielka ilosc sera z czosnkiem na cala powierzchnie, zawijamy dlugi waleczek i tak postepujemy z pozostalymi trzema.

Z czterech powstalych walkow zaplatamy chalke,koncowki podwijamy pod spod,smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania.( ok.1/2 godz. )

Przed wstawieniem do piekarnika,posypujemy calosc pozostalym serem z czosnkiem .

Pieczemy przez 30 min.w piekarniku nagrzanym do 180 stC .

Zapewniam ,ze chalka doskonale smakuje bez zadnych dodatkow a zapach pieczonego ciasta wynagrodzi czas oczekiwania.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów