Chałka wyrabiana w maszynie do chleba



Prosta do zrobienia ale przepyszna, chałka wyrabiana w maszynie do chleba.
Składniki- Mąka pszenna - 1 kg
- Drożdże suche - 1 łyżka
- Cukier - 2/3 szklanki
- Mleko - 400 ml
- Woda - 100 ml
- Jajka - 2 szt
- Sól - 1 łyżka
- Masło - 3 łyżki
To porcja na dwie duże, lub trzy mniejsze chałki.
Do formy od maszyny do chleba wbijamy 1 jajko. Dodajemy mleko zmieszane z wrzątkiem, rozpuszczone masło, sól, mąkę, cukier i drożdże (w takiej kolejności). Ustawiamy maszynę na wyrabianie ciasta (mam maszynę z Lidla, więc u mnie to program nr 6-ciasto zagniatane)
Oczywiście ciasto można wyrobić również ręcznie. Wtedy wszystkie składniki wrzucamy do miski, wyrabiamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części.
Każdą z nich podzielić na 3,4 lub 6 części(zależy na ile mamy ochotę bawić się z zaplataniem). Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
