Chałka pomarańczowa

Chałka pomarańczowa

Zdjęcie - Chałka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałka to pieczywo bardzo bliskie mojemu sercu. Na stronie pojawiła się już kiedyś wersja z budyniem i kruszonką, a dzisiaj chciałabym pokazać wam inny, wyjątkowy smak.

Jakiś czas temu kupiłam w sklepie z nietypową żywnością wodę z kwiatów pomarańczy. Nigdy wcześniej jej nie używałam i zupełnie nie wiedziałam co z nią zrobić. Gdy wpadłam na pomysł pomarańczowej chałki, użycie wody, oprócz skórki, wydało mi się pomysłem idealnym.

Właściwie na „pierwszy rzut nosa” woda z kwiatów pomarańczy nie kojarzy się z zapachem tego owocu. Jest mocno perfumowana i pachnie jakoś…inaczej:) Dopiero gdy połączy się ją ze skórką, zapachy i smaki idealnie się komponują. Zakładam wam, że gdy upieczecie tę chałkę, wasz dom napełni się jednym z najładniejszych zapachów jakie kiedykolwiek wydawał wasz piekarnik.

Oczywiście możecie ją pominąć. Ja zrobiłam dwie wersje, bez i z nią i obie smakują świetnie. Najbardziej lubię podpiec sobie plaster w tosterze i położyć na niego wytrawne dodatki- pycha!

Chałka pomarańczowa #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours 15 mins Cook time: 20 mins Total time: 2 hours 35 mins Serves: 1 Ingredients
  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru + 1 łyżeczka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • 300 ml ciepłego mleka
Instructions
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, cukier (bez 1 dodatkowej łyżeczki) i sól. W garnku podgrzej mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Do mleka skrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Dolej drożdżową mieszaninę do suchych składników, dodaj jeszcze masło i wodę z kwiatów pomarańczy. Zacznij zagniatać ciasto rękami aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Ciasto powinno osiągnąć elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt lepkie, dosyp trochę mąki, jeśli zbyt suche, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, zagniataj dodatkowo jeszcze przez 5 minut.
  4. Wstaw ciasto do miski i przykryj ją folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  5. Wyłóż ciasto na posypanej mąką stolnicę i pokrój tworząc 4 gałęzie, zostawiając wspólny czubek (jak na zdjęciu).
  6. Z każdej części stwórz równej długość rulony.
  7. Zaplataj przez przeciąganie rulonów na skrajnie drugą stronę, aż zapleciesz do końca (jak na zdjęciu).
  8. Odłóż zaplecioną chałkę na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką.
  9. Odstaw jeszcze na 45 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180stopni.
  11. Piecz przez ok. 20 minut, aż chałka zbrązowieje, a po wsadzeniu w niej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.

Zdjęcie - Chałka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów